Curs de fericire

Din octombrie am început cursul The Science of Happiness, pe platforma edx, organizat de University of California, Berkeley. edx are și aplicație, așa că l-am parcurs de pe mobil, comod. Ca format, conține clipuri video și articole, majoritatea publicate în The Greater Good, site care ține de universitate. Cei doi prezentatori (profesori, cercetători), Emiliana și Dacher, sunt simpatici și fără fițe. Mie mi-a luat mai mult de 9 săptămâni, deci e nevoie de anduranță (încă nu l-am terminat).

Dar despre ce e vorba? Despre studii care cercetează chestii care se corelează pozitiv cu fericirea, adică o cresc – relațiile sociale, empatia, compasiunea, cooperarea, iertarea, încrederea, mindfulness, flow, self-compassion, recunoștința. Despre ce se întâmplă în creier când ai un boost (se activează the reward circuitry), oxitocină, nervul vag, hormoni, diverse din categoria neurobiologie. Despre inamicii sentimentelor pozitive – stresul, hedonistic adaptation (ne adaptăm la bine și nu-l mai apreciem), etc. După fiecare segment de curs, primești un exercițiu pentru acasă – happiness practice.

Nu știu dacă e bun pentru toată lumea, pe mine m-a înmuiat, ceea ce, coroborat cu un an de întâmplări neplăcute, a dus la o lună foarte nasoală mental, pe de altă parte m-a și reorientat, mi-a mutat atenția pe niște obiceiuri/observații pe care le pierdusem pe drum.

La fel cum a făcut, în iunie, atelierul de comunicare cu Magda Bunea. Topirea gheții a început atunci 😀 Am avut revelația că tot un atelier de fericire e, doar că altfel structurat.

One thought on “Curs de fericire

  1. Gabriela S

    Bună ziua! În ce sens v-a înmuiat acest curs?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *