Grup de suport pentru somnul mamelor

Foto: Anna Shvets

Privarea de somn e o formă de tortură, aplicată încă în mai multe țări. Totuși, când cele private de somn sunt proaspetele mame, nu mai privim așa, ni se pare că așa e normal să fie și spunem că va trece până la urmă perioada grea de la început. Unii copii mici dorm bine, alții nu, iar acest criteriu divizează mamele, cele din a doua categorie se pot simți tot mai izolate. Și așa riscul de izolare în perioada de după naștere e mare, dacă vine și izolarea din faptul că nu se simt înțelese, e și mai dificil. Plus că efectele lipsei de somn influențează această percepție, așa încât celor care nu dorm destul li se poate accentua impresia că e ceva în neregulă cu copilul, cu ele și încep cercurile vicioase. (Sigur că poate fi ceva în neregulă, dar devine mai greu să discernem.)

Cui se adresează grupul?

Grupul de suport pentru somnul mamelor se adresează celor care au probleme cu somnul de când au devenit mame, fie că sunt la început în rolul de mamă, fie că au deja ani de experiență în acest rol – somnul copiilor poate s-a îmbunătățit, dar al lor a rămas afectat. Oricum, sunt perioade și perioade, copii care au dormit bine ca bebeluși și au început ulterior să se trezească frecvent noaptea și alte situații. Variația e mare și în ce privește trezirile – dese sau nu, cu nevoi mai mari sau mai mici de asistență de la mamă, cu durate variabile și emoții variabile – interes pentru joacă, spaimă cu urlete și altele.

Sursa: While You’re Sleeping, carte pentru copii de Mick Jackson și John Broadley

De ce am ales focalizarea pe somn?

Aici e un paradox. Nu ne putem controla somnul, nu e ceva ce ni se întâmplă prin puterea voinței. Ce putem controla e ce facem în perioada de veghe – când ne expunem la lumina soarelui, nivelul de activitate din timpul zilei, luminile ambientale de seară, tranziția spre somn șamd. Prea multă precizie în măsurarea somnului poate avea efecte adverse: adaugă anxietate în legătură cu insuficiența și calitatea precară a somnului, iar această anxietate poate îngreuna somnul și mai mult.

Am ales somnul pentru că e esențial în ritmul vieții noastre, nu e opțional. Ritmul nostru biologic somn/veghe se numește ritm circadian. Suntem programați să alternăm aceste perioade în cursul a 24 de ore, să avem o perioadă de odihnă în care corpul și mintea se refac. A fi mamă induce pentru multe femei un stres destul de mare, în funcție și de situația de viață a fiecăreia și de predispozițiile personale – personalitate, istoric de viață și de sănătate șamd. Acest stres este reglat și prin somn. Somnul încurajează o capacitate mai bună de reglare emoțională, iar lipsa lui face pe dos.

Suntem stresați când ni se pare că solicitările ne depășesc resursele. Ce putem face? Sună logic: încercăm să scădem din solicitări și să creștem resursele. Nu vrem să ajungem la stres cronic, care crește inflamația din corp, ceea ce aduce risc de tot felul de afecțiuni.

Cu ce ne ocupăm la întâlniri?

Explorăm cum putem scădea solicitările și crește resursele, cum scriam mai sus. Merită?

DA, merită! Pentru sănătatea mamelor și formarea unei bune legături de atașament cu copilul, cu mai puține resentimente pentru el ca și cauză a somnului deficitar. Pentru a scădea tensiunile din relațiile în care e implicată mama. Pentru a crește adaptarea la rolul de mamă și optimismul în legătură cu propria competență și cu un attunement care se simte tot mai confortabil. Poate există și mame perfecte, dar pentru cele mai multe dintre noi „good enough” este ce ne interesează și ne lasă loc de mișcare.

Ca tematică, vom aborda asertivitatea (cum facem cereri, cum primim ajutor), gânduri și emoții pe tema somnului și a rolului de mamă, tehnici de relaxare, alternative la somn când nu e posibil, autocompasiune, izolare vs prietenie, starea de hipervigilență vs starea de siguranță și altele. Vom face și exerciții creative care să ne ajute să ne exprimăm.

În afară de conținutul tematic, va fi importantă susținerea oferită de celelalte mame, experiențele împărtășite, sentimentul de a fi înțeleasă fiind benefic în sine. Ne vom antrena abilitățile de a oferi validare prin atenția și empatia pe care o acordăm colegelor de grup. Ne poate pregăti și această carte despre validare.

Opțiuni de program: joia online de la 9:30 la 11:30 sau duminica fizic de la 10:00 la 12:00

Durata și frecvența întâlnirilor: 2h, o întâlnire la 2 săptămâni

Număr de întâlniri: 8

Grupul online de joi: 15 mai, 29 mai, 12 iunie, 26 iunie, 10 iulie, 24 iulie, 7 august, 21 august

Grupul fizic de duminică: 18 mai, 1 iunie, 15 iunie, 29 iunie, 13 iulie, 27 iulie, 10 august, 24 august

Număr maxim de participanți: 6 per grup

Cost: 200 lei / întâlnire sau 1200 lei pentru toate cele 8 întâlniri (fără returnarea banilor pentru întâlnirile la care cineva lipsește)

Înscriere: mail la cabinet@siminadiaconu.ro cu subiectul „Grup somn mame”, până pe 5 mai 2025

Facilitator: psiholog Simina Diaconu. Poți citi pe homepage mai multe despre mine.

***

Notă: În cadrul grupului de suport, nu se vor face sugestii cu privire la sleep training pentru copii, există deja o nișă a consultanților de somn. Personal, nu susțin anumite abordări din această nișă, de exemplu metoda „cry it out”, și cred că orice antrenament are nevoie de flexibilitate și atenție la stresul copilului. Cu siguranță există schimbări benefice care pot fi făcute la o rutină de somn, există utilitate în a încerca din când în când câte ceva!

Disclaimer: Acest grup nu reprezintă o intervenție psihoterapeutică, ci o abordare suportivă. În funcție de situație, anumite mame pot avea nevoie și de ajutor specializat de tipul psihoterapiei individual sau medicației.