Prevenirea fobiei de injecții la copii

Foto: Kamaji Ogino

Abordările părinților sunt foarte diverse când e vorba de vaccinare sau analize de sânge în beneficiul celor mici. Unii părinți încurajează, alții grăbesc lucrurile ca să se termine mai repede procedura, alții explică și încearcă să convingă, alții evită cu totul procedurile și nu mai știi ce a fost la început – dorința de a feri copilul de un disconfort, propriile experiențe sau neîncrederea în abordarea medicală în general.

Pentru că sunt părinți care nu știu cum să mai pună problema și ajung să egaleze frica juniorului cu frica proprie de reacțiile acestuia, m-am gândit că ar fi util un astfel de atelier. Sunt sigură că părinții fac tot ce pot mai bine pe tema asta, eu vin cu  lucruri suplimentare care pot fi adăugate – sau o alternativă.

Cui se adresează atelierul?

Atelierul se adresează părinților, fie că vor să prevină instalarea fricii nemăsurate, fie că văd acest risc pentru că au ei înșiși o astfel de fobie, fie că au copii care deja nu mai vor să audă de vaccin sau analize.

De ce am ales focalizarea pe fobia de injecții?

Pentru că poate sta în calea sănătății copilului, poate împiedica tratamentul, îngrijirile necesare în anumite situații de boală și poate crea premizele pentru o aversiune mai extinsă față de doctori, clinici, proceduri medicale.

Mi-am scris lucrarea de disertație pe tema acestei fobii, puteți consulta aici partea teoretică sau, mai scurt, un articol pe care l-am scris recent în Viața Medicală. Lucrarea mea se referă la adulți, iar între timp, că am devenit și eu părinte, a început să mă intereseze și ce pot face pentru cei mici.

Experiențele din copilărie sunt importante. Cu cât sunt mai multe pozitive inițial, cu atât e mai puțin probabil ca o experiență negativă ulterioară să creeze o fobie. Experiențele bune la vaccinare, la recoltare sunt factori protectori pentru mai târziu. În aceeași idee, e benefic să tratăm cât mai devreme, să nu se întărească frica și evitarea.

Cu ce ne ocupăm la întâlnire?

Vom avea o prezentare teoretică, apoi o parte în care ascultăm experiențele voastre și vedem ce experimente puteți încerca în lumina celor aflate în partea teoretică. Grupul va fi unul mic, tocmai ca să avem timp pentru fiecare. Informațiile și recomandările sunt science-based, se bazează pe cunoștințele pe care le-am acumulat cu ocazia cercetării mele și pe perspectiva cognitiv-comportamentală, în care m-am format.

În partea de prezentare abordăm:

  • Ce poate predispune o persoană la fobia de injecții
  • Atitudinea părintelui în general față de capacitatea copilului, dar și pe moment
  • Ce putem controla
  • Cum putem susține concret învățarea unui nou fel de a tolera injecția/recoltarea de sânge

Program: o întâlnire de 2h, cu participare fizică sau online

Număr maxim de participanți: 6

Cost: 200 lei

Înscriere: mail la cabinet@siminadiaconu.ro cu subiectul „Atelier prevenire fobie”. Când se vor aduna câțiva părinți interesați, voi stabili ziua și ora. Vă puteți exprima preferințele în linii mari!

Antrenor:  psiholog Simina Diaconu. Poți citi pe homepage mai multe despre mine.